S klikom na »Sprejmi vse« se strinjate s shranjevanjem piškotkov na vaši napravi za izboljšanje navigacije po spletnem mestu, analizo uporabe spletnega mesta in pomoč pri trženju. Za več informacij si oglejte naš pravilnik o zasebnosti.

V goricah

Tu opojno diši ko trta cveti,
tu sonce pričara da grozdje zori,
tu opojen je vonj žlahtnega vina,
ko okusiš ga, ti duša prikima.

O nas

Vinska klet Kelenc se nahaja nad mestom Lendava v Lendavskih Goricah, kjer je že stoletja dolga tradicija vinogradništva. Leži na najbolj severovzhodnem vinorodnem okolišu v Sloveniji - to je Prekmurski vinorodni okoliš. Na zemljišču obdanem z vinogradi stoji klet, kjer je že peta generacija vinarja.

Začetek naše vinarske poti sega daleč nazaj na začetek 20 stoletja. Daljnega leta 1920 je praded Janez Berden kupil približno 3 hektarje zemlje. Na njej je bila že takrat stara podzemna vinska klet, v kateri so hranili vina za Lendavskega graščaka. Nad njo je postavil hišo, v okolici zaoral nekaj njiv in zasadil približno 20 arov vinske trte.

Kmetijo je nasledil sin Franc, ki je povečal vinograde in skrbno ohranjal tradicijo. V takratnem časuje bil znan vinogradnik na tem območju.

Tradicijo je naprej popeljal njegov zet, Vlado Kelenc, ki je že imel vinarske izkušnje, saj je njegov oče Martin prav tako imel vinograd. Na naši vinarski poti je prvi uvedel modernejše vinogradništvo in vinarstvo. Površino vinogradov je še povečal in leta 1992 zgradil novo vinsko klet. Takrat se je začelo tudi s stekleničenjem vina.

»Tradicijo je treba nadaljevati« je z veseljem poudaril Darko. Leta 2000 je prevzel klet in se z lahkoto odločil, da bo sledil srcu in ljubezni do vinarstva. Odločil se je za poklicno pot v vinarstvu, povečal je vinograde in klet, ter jo opremil z najsodobnejšo tehnologijo.

Ker na mladih svet stoji, smo veseli, da je Andrej naslednji, ki gre po naših stopinjah in je že postal nepogrešljiv člen na naši vinarski poti.

Vinogradi

Vinogradi stojijo na 6 hektarjih in zajemajo 24.000 trt. Nahajajo se na različnih legah, rez je enošparonska in dvošparonska, vendar se zmeraj pazi, da se trta ne obremenjuje premočno. Zelena dela opravljamo ročno, medtem, ko se škropi in kosi strojno. Za naš beli cuvee vršimo tudi odkup grozdja od lokalnih vinogradnikov.

Trgatev poteka približno 3 tedne. Grozdje se obira ročno, se nežno speclja in pripravi za nadaljno predelavo.

Bele sorte, ki jih imamo v vinogradih so Laški rizling, ki je osnova za beli cuvee, sledijo še Sauvignon, Chardonnay, Renski rizling, Rumeni muškat, Dišeči traminec, Beli pinot, ter Sivi pinot.

Rdeče sorte so Modri pinot, Modra frankinja in Zweigelt.

Vinska Klet

Z vinogradi obdana sodobna vinska klet, ki je delno tudi podzemna, nudi optimalne pogoje tako za sveža klasična vina, kakor za zorenje kompleksnejših vin. Klet ima trenutno kapacitete nekaj čez 150.000L.

Nerjaveči tanki, ki so opremljeni s hladilnim sistemom so nepogrešljivi del, pri sodobnem kletarjenju. V njih fermentiramo vsa naša vina, saj z lahkoto uravnavamo temperaturo. Po fermentaciji se vina selekcionirajo, nekatera ostanejo v inox posodah, nekatera pa zorijo v lesenih sodih.

Prav tako je pomemben del uspešne zgodbe o vinu, tudi tehnološko sodoben obrat pri sprejemu in predelavi grozdja. Klet je opremljena s sodobnim pecljalnikom in stiskalnicami, ki ne poškodujejo pecljevin in pečk. Mošt se nato filtrira in pripravi za fermentacijo. Tako pripravljen mošt nam da vina boljše kakovost.

Vina

Pridelamo buteljčna  sortna bela, sortna rdeča in rose vina, buteljčna posebna cuvee vina, in belo in rdečo zvrst. Vsako leto se potrudimo ustvariti najboljše kar nam letnik ponuja in s tem ohranjamo enak nivo kvalitete, obenem pa je vinski letnik tudi čar različnosti vin.

Prevladujejo predvsem suha vina, najti je pa tudi nekaj odličnih vin z nepovretim sladkorjem. Čeprav je vsako vino poglavje zase, pa vendar imajo skupnega to, da so plod edinstvene pokrajine, so dar sonca in so plod ljubezni do vina.

VARIETE je bela in rdeča zvrst v litrski steklenici.

Buteljčna vina so predstavljena v štirih linijah:

Aurelia
V to linijo spadajo bela elegantna vina, ki so pravi velikani v svetovnem merilu: Chardonnay, Renski rizling, Beli pinot in Sivi pinot. Aurelija je žensko ime, ki izhaja iz latinske besede Aurelius. Lahko je pa tudi moško ime in izvira iz besede Aureus, kar je v latinščini zlato. S tem pa so povezana naša vina v tej liniji, ki so zlato rumene barve in žlahtnih sort.

VICTORIA
Je linija rdečih in rose vin, ki potrebujejo posebne postopke pri pridelavi. Rdeče sorte, ki jih pridelamo so Modri pinot, Modra frankinja in Zweigelt. Victoria je prav tako žensko ime, ki je nastalo v času Rimljanov in se povezuje z imenom boginje, ki pooseblja zmago. Na nek način smo zmagovalci tudi mi (kletarji), ki nam uspe pridelati odlično rdeče in rose vino.

SENSUM
Pod tem imenom najdemo bela aromatična vina. To so prikupna vina, pri katerih je poudarek na aromatiki: Rumeni muškat, Dišeči traminec in Sauvignon. Ker je takšno vino v kozarcu pravi doživljaj, smo to povezali z latinsko besedo sensum, kar pomeni občutek, in pri aromatiki teh posebnih vin vsekakor občutimo čudovite bouqeut-je.

NOBIS Q
Predstavlja naši dve posebni cuvee vini, beli Light wood in rdeči Dark wood, ki sta sestavljena iz več sort. Beseda nobis predstavlja nas, kot klet in v latinščini pomeni mi, črka Q pa predstavlja besedo quercus, kar v latinščini pomeni hrast. Torej mi smo s hrastom združili izbrano vino, ki dozoreva v hrastovih barrique sodih, kar prispeva k posebenemu vonju in okusu.