V goricah

Tu opojno diši ko trta cveti,
tu sonce pričara da grozdje zori,
tu opojen je vonj žlahtnega vina,
ko srkneš ga, ti duša prikima.

O nas

Začetek naše vinarske poti sega daleč nazaj na začetek 20 stoletja okrog leta 1920. Takrat je po vrnitvi iz Amerike moj prastari oče Janez Berden kupil približno 2 hektarja zemlje na katerem je bila že takrat stara podzemna vinska klet v kateri so pred časom hranili vina za Lendavskega graščaka. Nad njo je postavil hišo, v okolici zaoral nekaj njiv in seveda zasadil približno 20 arov vinske trte. Kmetijo je nasledil sin Franc, ki je povečal vinograde in skrbno ohranjal tradicijo. Tretjo generacijo je zastopal njegov zet, moj oče Vlado Kelenc, ki je že imel vinarske izkušnje, saj je njegov oče Martin prav tako imel vinograd. Na naši vinarski poti je prvi uvedel modernejše vinogradništvo in vinarstvo.
Površino vinogradov je še povečal in leta 1992 zgradil novo vinsko klet. Takrat smo začeli tudi s stekleničenjem vina. Leta 2000 sem prevzel klet jaz in se dločil za poklicno pot v vinogradništvu in vinarstvu. Vinogradniške površine sem povečal na sedajšnjih 24.000 trt, ki so na 6 ha vinogradov. Prav tako je sledil nakup sodobne kletarske opreme in povečanje vinske kleti. Na zemljišču kjer stoji stara in nova klet je torej četrta generacija, ki je vzljubila vinsko trto in njen dar. V vinogradih, ki so na različnih legah se dela opravljajo skrbno. Rez je enošparonska in dvošparonska, vendar se zmeraj pazi, da se trta ne obremenjuje premočno. Zelena dela opravljamo ročno, medtem, ko se škropi in kosi strojno. Trgatev poteka približno 3 tedne. Grozdje se obira ročno, nakar se nežno speclja in pripravlja za nadaljno predelavo.

Vinska Klet

Nova klet je bila zgrajena na pobudo mojega očeta leta 1992. Takrat se je začelo bolj intenzivno posvečati posameznim sortam vina. Leta 2009 smo se odločili za nakup sodobne opreme in razširili klet. Klet je podzemna, kar pomeni, da je naravno ohranjena nizka temperatura tudi poleti in tako ohranjamo minimalno porabo energije. Leta 2016 smo izvedli posodobitev obrata predelave grozdja s sodobnimi pnevmatskimi stiskalnicami in filtracijo mošta s flotatorjem in skrajšali proces od trgatve do vrenja na minimum. Prav tako smo dokupili še posode za vinifikacijo rdečih vin in tanke za vino. Posodobili smo tudi sistem za hlajenje vina z najmodernejšo tehnologijo. Trenutna kapaciteta kleti je 150.000L. V naši kleti so vina, ki so del tradicije in so donegovana s prenešenim znanjem preko več generacij in vodenjem sodobnega kletarjenja. Plod tega je pestra ponudba vin, ki lahko zadovoljijo še tako prebranega potrošnika.

Vina

Pridelujemo sortna bela, sortna rdeča in rose vina, ter belo in rdečo zvrst. Vsa vina so značilna za naš okoliš. Čeprav je vsako vino poglavje zase bi na kratko naša vina opisal kot sadna z izraženo sortno cvetico, prijetno kislino, zmernim alkoholom in svežino. Ta vina so prijetna in pitna, ter za vsako priložnost. Vsako leto se trudimo iztržiti najboljše kar nam letnik ponuja in s tem ohranjamo enak nivo kvalitete, obenem pa je vinski letnik tudi čar različnosti vin. Tako najdete pri nas zvrsti in sortna vina z različnim ostankom nepovretega sladkorja in različnimi kislinami, ter širok sortni asortiment. Vina se podajo k marsikateri jedi ali pa se uživa v sadnosti ob kakšni drugi priložnosti. Največ vina prodamo v gostinskih lokalih, prodajamo pa tudi v kleti in preko spleta.Lendavske gorice so ožji vinorodni okoliš Prekmurja v katerega so zajeti griči, ki se dvigajo nad mestom Lendava, kjer je že stoletja dolga tradicija vinogradništva. So najbolj severovzhodni vinorodni okoliš v Sloveniji. Prav tako je tudi eden največjih kompleksov vinogradov v Sloveniji, saj zajema kar nekaj Lendavskih vasi – Lendavske gorice, Dolgovaške gorice, Čentiba, Dolina in Pince.